Agder Energi Vannkraft drifter flere kraftstasjoner i vassdragene på Agder. Disse ligger i Otra, Arendalsvassdraget, Mandalsvassdraget, Uldalsvassdraget, Fedavassdraget, Trylandsvassdraget og Finsåvassdraget.
Reguleringen av vassdrag bidrar normalt til å utjevne vannføringen, og kan ha betydelig flomdempende effekt. I flere vassdrag publiseres noen vannstands- og vannføringsdata. Dette gjelder blant annet i Otra og Mandalsvassdraget.
Fremtidig vannføring
Prognoser for fremtidig vannføring og vannstand offentliggjøres ikke, bortsett fra i flomsituasjoner. Da vil informasjon være tilgjengelig via NVE og kommunene. Oppdatert informasjon om flomvarsler finnes på varsom.no. Kommuner og andre interessentgrupper kan i særskilte tilfeller kontakte Agder Energi for dialog omkring denne type informasjon.
Aktsomhet ved vassdrag
Alle som oppholder seg eller har aktivitet i nærheten av vassdrag bør utvise aktsomhet med tanke på at vannstanden vil endre seg med vær og sesong. I regulerte vassdrag vil også vannstanden variere som følge av produksjonen i kraftstasjonene. Folk må derfor være ekstra forsiktige og respektere skiltingen ved ferdsel langs vassdragene.
Demper flom
Reguleringen av vassdrag bidrar til å utjevne vannføringen, og kan ha betydelig flomdempende effekt. Muligheten for å lagre vann i forhold til størrelsen på nedbørfeltet er avgjørende for reguleringens flomdempende potensial. Flom kan ikke unngås i regulerte vassdrag, men kan dempes.
Vilkår for regulering av vassdrag
Regulerte vassdrag har konsesjoner med spesifikke vilkår for hvordan vannstand og vannføring kan påvirkes. Dette er nedfelt i et manøvreringsreglement. Her spesifiseres de øvre og nedre reguleringsgrensene for magasinet, samt nivået og tidsperioden for slipp av eventuell minstevannføring.
Ansvar i en flomsituasjon
Regulantene har beredskapsplaner for håndtering av flom. I en flomsituasjon har de et ansvar for å manøvrere aktivt innenfor det gjeldende manøvreringsreglementet for å begrense eventuelle flomskader.
Varsel om fare for skadeflom
I en flomsituasjon har NVE tett kontakt med regulanter med tanke på prognoseutarbeidelser og skadevurderinger. Det gjøres kontinuerlige vurderinger for å begrense de største ødeleggelsene. Regulanten har ansvar for å melde fra til NVE når de ser at det kan være fare for skadeflom i vassdragene de regulerer.
Flomvarsling
NVE har ansvaret for den nasjonale flomvarslingstjenesten, og varsler flom på tre forskjellige nivåer; gult, oransje og rødt, når det ventes at vannføringen i et eller flere vassdrag/elver vil nå en viss størrelse eller at vannstanden i en sjø vil overstige en viss vannstand. Flomvarslene og mer informasjon om flomvarslingstjenesten kan du finne på varsom.no. Det er NVE som har ansvar for å varsle kommunene som igjen varsler publikum og andre interessenter.