
Hjelper laksen opp i Nidelva
For at laksen skal komme enkelt og trygt opp til gyteområdene ovenfor Rygenedammen, har Agder Energi Vannkraft bygget en 270 meter lang laksetrapp.
For at laksen skal komme enkelt og trygt opp til gyteområdene ovenfor Rygenedammen, har Agder Energi Vannkraft bygget en 270 meter lang laksetrapp.
Prosjektet «Miljødesign i Mandalselva» foreslår tiltak som vil kunne øke smoltutvandringen med 30 prosent samtidig som kraftproduksjonen kan økes med 5-10 GWh.
Hvordan får man laksesmolt, som er på vei til havet, til å svømme forbi inntaket til Laudal kraftverk i Mandalselva?
Agder Energi Vannkraft har opparbeidet et stort oppvekstområde for laksunger ved Froland i Nidelva. Dette er et av de viktigste gyteområdene for laksen i Nidelva
Mandalselva Villaksenter ved Laudal kraftverk skal gi gode opplevelser, formidle laksens historie og hvordan ren, fornybar vannkraft produseres i elva. Senteret ble offisielt åpnet lørdag 20. juni.
Den spesielle laksestammen bleke er kun utbredt i Byglandsfjorden i Otravassdraget. I motsetning til vanlig laks holder bleka seg hele livet i ferskvann.
Agder Energi Vannkraft setter ut fisk og gjennomfører fiskeribiologiske undersøkelser i flere reguleringsmagasin etter pålegg fra, og i samarbeid med, miljøforvaltningen.
For å finne gode løsninger som ivaretar både laksen og kraftproduksjonen, kartlegges smoltens vandring og overlevelse fra Nidelva til havet og tilbake til elva.
Agder Energi har lagt ut 400 tonn grus for å skape nye gyteplasser til laksen i Nidelva.