Bli med på Techpoint 2022 – teknologiskifte, bærekraftig verdiskaping og fremtidens arbeidsliv 

Agder-ungdom jakter på ideene som endrer verden

I løpet av de nærmeste ukene deltar omkring 200 skolelever fra ulike deler av Agder på innovasjonscamper i regi av Agder Energi. Sammen skal de unge forsøke å finne frem til ideene som kan endre verden.

Elever fra Arendal videregående skole viste frem sine ideer under innovasjonscampen hos Agder Energi.
Elever fra Arendal videregående skole viste frem sine ideer under innovasjonscampen hos Agder Energi.

Innovasjonscamp på Kraftsenteret i Kristiansand

Et treningssenter som fanger opp energien vi skaper når vi trener. En app som gjør søppelplukking til en lek. En energiskanner som tar opp energien fra alt rundt seg. Ombygging av oljeplattformer til plastsøppelsugere. Til slutt; en drøm for både småbarnsfamilier, skoler og byplanleggere? Nemlig en dings som fanger opp lyden og gjør den om til fornybar energi!

Dette var blant ideene da 60 elever fra Tangen videregående skole i Kristiansand og Arendal videregående skole denne uken møttes til innovasjonscamp hos Agder Energi i Kristiansand. I forbindelse med årets Agder Energi-konferanse er ungdommene utfordret til å tenke kreativt på hvilke ideer, produkter og tjenester de ser for seg i fremtiden. De skal lage modeller av ideene sine som skal stilles ut på Kilden Teater og Konserthus under Agder Energi-konferansen.

På leting etter vippepunkter

Temaet for Agder Energi-konferansen er Vippepunktet. Vippepunkter er produkter eller idéer som raskt går fra det ukjente til helt dominerende, og som gjør at verden aldri blir den samme igjen.

- På årets Agder Energi-konferanse går vi på leting etter de vippepunktene som ligger foran oss. Da er det helt naturlig å involvere de som er unge i dag med å bidra til å forme fremtidens bærekraftige samfunn. Gjennom dette skoleprosjektet inviterer vi de unge til å identifisere hvilke vippepunkter de ser for seg, forteller Unni Farestveit, direktør Samfunnskontakt i Agder Energi.

Opplegget for skoleprosjektet er laget i samarbeid med Ungt Entreprenørskap (UE) og er knyttet til elevenes læreplan.

- Innovatører trengs over alt! Ved å gi barn og ungdom mulighet til å engasjere seg i helt reelle utfordringer med både lokalt og internasjonalt tilsnitt, vil de allerede i tidlig alder kunne bidra til verdiskaping i sitt eget nærmiljø. I Ungt Entreprenørskap er vi svært glade for samarbeidet med Agder Energi. I tillegg til å komme opp med kreative ideer får elevene testet evne til evne til kritisk tenking, samarbeid og risikovilje – forskning viser også at dette gir høyere score på å ta initiativ, problemløsning, prosjektledelse og motivasjon, sier Aleksander Lien, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Agder.

Elevene skal fortsette å jobbe med ideene sine når de kommer tilbake på skolen, og målet er å lage modeller som skal stilles ut under Agder Energi-konferansen.

- Jeg gleder meg til å se resultatet av elevenes arbeid. De hadde mange originale ideer og tanker, som det blir spennende å se videreutviklingen av, sier Unni Farestveit.

 

Fakta

Totalt er det seks skoler, med elever fra 6.klasse til videregående, i fem kommuner på Agder som er involvert i prosjektet: Sjøstrand skole i Kristiansand, Ime barneskole i Mandal, Holviga barneskole i Grimstad, Evje barneskule, Tangen vgs og Arendal vgs. Det arrangeres innovasjonscamper på hver skole i februar og mars, før lokale juryer vil velge ut de beste bidragene på hver skole. Vinnerbidragene vil bli presentert under Agder Energi-konferansen 5.-6. mai.

Årets konferanse er den sjette i rekken. Konferansen handler i år om de produktene, trendene eller ideene som i rekordfart går fra små nisjer til å bli dominerende og som vil forandre livene våre i årene som kommer. Vippepunktet er spesielt relevant for energibransjen, hvor vi står på terskelen til et reelt fornybart skifte i Europa.

 

Skoleprosjekt003.jpg

Direktør Samfunnskontakt i Agder Energi, Unni Farestveit, innledet under innovasjonscampen.

Skoleprosjekt011.jpg

Elever fra Tangen videregående skole i Kristiansand viste frem sine ideer under innovasjonscampen hos Agder Energi.