Bli med på Techpoint 2022 – teknologiskifte, bærekraftig verdiskaping og fremtidens arbeidsliv 

Tok spranget - sikret kremjobben

Ida Gunstveit Foss (26) fra Vennesla tok peiling på omsorgsbransjen, men endte opp som industrimekaniker i Agder Energi.

– Jeg visste ikke hva jeg gav meg ut på, men tok sjansen da jeg fikk tilbud om lærlingeplass. I dag er jeg glad for at jeg våget å tenke litt utradisjonelt. Jeg stortrives i kjeledress, sier Ida Gunstveit Foss.

Det gnistrer blåhvitt i verkstedlokalene på Steinfoss kraftstasjon og lukten fra sveiseflammen brer seg i rommet. Sveising er en av favorittaktivitetene hennes. Ida har alltid likt å lage og fikse ting. Det får hun mange muligheter til som ansatt i vedlikeholdsavdelingen i Agder Energi Vannkraft. Sammen med sine (hovedsakelig) mannlige kolleger, har hun ansvar for vedlikehold på sju kraftstasjoner med tilhørende bygg og anlegg i nedre Otra. 

– Det gode arbeidsmiljøet og en variert arbeidsdag er noe av det beste med jobben. Det skjer mye i Agder Energi og utfordringene er mange. Dessuten er vi en sammensveiset gjeng, og jeg er blitt tatt svært godt imot som jente. Alle er hjelpsomme og vil at du skal trives og lykkes i jobben, sier Ida.

Lagt til rette

At ledelsen i Agder Energi ønsket å rekruttere flere jenter til en mannsdominert arbeidsplass skjønte hun allerede da hun fikk tilbud om lærlingeplass.

– Jeg hadde hatt sommerjobb her noen somre da jeg spurte lederen min om jeg kunne få lærlingeplass. Først var jeg litt i tvil. Jeg kunne jo absolutt ingenting om mekking og sveising. Men den positive holdningen jeg hadde møtt på jobben motiverte meg til å ta utfordringen, sier hun.

Dermed ble planene om vernepleierutdanning på Universitetet i Agder (UiA) lagt på hylla. Hun hadde to år bak seg på videregående skole med salg og service og ett år med studiespesialisering i ryggsekken da hun i 2014 gikk i gang med et treårig lærlingløp i Agder Energi. I desember 2016 tok avla hun teorieksamen for fagprøven. 

– Jeg har aldri vært spesielt skoleflink og var temmelig stolt da jeg fikk min første femmer på en eksamen. Det var stort.

Alt kan læres

Hvis noen hadde sagt til Ida som ung at hun skulle ende opp som industrimekaniker og håndtere store vinkelkuttere, dreiemaskiner og sveiseutstyr, så hadde hun ristet på hodet. Noen guttejente har hun aldri vært.

– Alt var nytt for meg da jeg begynte som lærling. Men jeg er praktisk anlagt og glad i å fikse og lage ting. Jeg hadde lærlingetiden i et mobilt team bestående av energimontører, elektrikere og mekanikere og jeg lærte utrolig mye av mine kolleger. Jeg fikk en fadder som fulgte meg opp og arbeidskamerater som aldri ble lei av spørsmålene mine, sier Ida.

Like før jul for to år siden, fikk hun den beste julegaven hun kunne tenkt seg; fast industrimekaniker-jobb i Agder Energi.

– Det var stort. Her blir jeg nok så lenge de vil ha meg, sier Ida og kommer med følgende oppfordring til ungdom som skal velge yrkesvei.

– Ikke vær redd for å prøve noe nytt og ukjent. Alt kan læres, enten man er gutt eller jente. Det viktigste er å finne en jobb man trives i.