Spennende læring på Vitensenteret | Agder Energi

Spennende læring på Vitensenteret

I løpet av noen hektiske vintermåneder skal omtrent 1500 9.-klassinger fra Aust-Agder innom Vitensenteret Sørlandet for å lære om energi og elsikkerhet.

Kunnskapsrike vitenloser engasjerer ungdommene. F.v. Dag Bomann og Tor Inge Rasmussen.

- Velkommen til energidagen på Vitensenteret Sørlandet! I dag kommer dere til å lære noe nytt og jeg har stor tro på at dagen blir både spennende og gøy, sier Dag Bomann, vitenlos ved Vitensenteret Sørlandet.


Sammen med Tor Inge Rasmussen har han ansvaret for den praktiske gjennomføringen av opplegget denne dagen, mens Peder Karlsen, Rejlers Consulting, tar seg av den teoretiske biten.


Ivrige elever
Energisk møter en klasse fra Stinta skole ( Arendal) på Vitensenteret Sørlandet i Arendal denne dagen. De er allerede ferdige med teorien, de har spist lunsj og er klare for å prøve ut det de har lært i de ulike installasjonene.

Dag og Tor Inge har fenget elevene denne formiddagen. Det er tydelig at ungdommene er godt forberedt. De svarer på spørsmål. De er lydhøre. Interesserte. Glade. Passe rolige.


- Æ hadde rett! Æ sa det først, utbryter ei jente fornøyd etter å ha svart rett på et spørsmål fra Dag.


- For å få elektronene til å bevege seg trenger vi noe? Hva da, spør Dag videre.


- Skal vi prøve å telle elektronene i denne ledningen? Går det ikke? Nei det gjør ikke det, men jeg skal fortelle dere en hemmelighet, sier han, og sier at amperemeteret egentlig er en elektronteller og ikke en strømmåler slik de fleste tror!


Elektronenes hemmelighet avsløres og energiens fortreffelighet listes opp.


- Dere skal få prøve å lage energi i hamsterhjulet ute i utstillingen. Løper dere fort nok blir dere filmet også, forklarer Tor Inge.


Gode tilbakemeldinger
Det er ingen tvil om at elevene koser seg. Lydnivået er passe høyt og alle vil være med på læringen. Evalueringene fra skolene forteller at dette er et veldig vellykket opplegg.


- Tilbakemeldingene fra skolene som har gjennomgått opplegget har vært svært positive. Vi får høy score på alle felt. Dette er et opplegg Agder Energi og Vitensenteret Sørlandet virkelig kan stå inne for, sier Kirsti Lie, rådgiver HR fornøyd.


Og det lover bra for fortsettelsen. For etter påske ruller Vitensenteret på Hjul ut igjen. Da får noen skoler i Vest-Agder besøk av en mobil løsning av opplegget som blir presentert på Vitensenteret. Dette gjelder i hovedsak alle skolene som tidligere ble invitert til Laudal kraftstasjon, som får altfor lang reisetid for å komme til Nomeland kraftstasjon eller Vitensenteret Sørlandet. Med på opplegget "Viten på hjul" er el-ingeniører fra Rejlers Consulting som vil ta seg av elsikkerhetsundervisningen.

 

Fakta:
- Agder Energi støtter og benytter Vitensenteret for å ha et godt opplegg i møte med niendeklasser. Som netteier er AE Nett pålagt å undervise i elsikkerhet.

- Vitensenteret ligger i Arendal og har lokaler med mange spennende og lærerike installasjoner. Besøkende kan få kyndig veiledning av en VitenLos. Er åpent for publikum og tar blant annet i mot mange skoleklasser

* I løpet av vinteren vil omlag 1 500 9.-klassinger fra Aust-Agder besøke Vitensenteret Sørlandet.
* Elevene i Kristiansand og omliggende kommuner får tilbud om besøk på Nomeland kraftstasjon, mens det er laget et eget opplegg ”Vitensenteret på hjul” som besøker de skolene som ligger for langt unna til å kunne gjennomføre en energidag på Nomeland kraftstasjon eller Vitensenteret Sørlandet.

Les mer om Vitensenteret Sørlandet her:  http://vitensor.no/