Bli med på Techpoint 2022 – teknologiskifte, bærekraftig verdiskaping og fremtidens arbeidsliv 

Samarbeider om batterimaterialer

Morrow Batteries og det danske kjemiselskapet Haldor Topsøe vil etablere et pilotanlegg for batterimaterialer i nærheten av den planlagte battericellefabrikken på Agder.

Illustrasjonsbilde fra morrowbatteries.com
Illustrasjonsbilde fra morrowbatteries.com

Dette blir trolig den første delen av et industrialiseringssenter som skal utvikle og kommersialisere ny batteriteknologi.

- Partnerskapet med Haldor Topsøe danner grunnlaget for å videreutvikle og kommersialisere deres ledende batteriteknologi. I Morrow Batteries har vi som ambisjon om å utvikle og produsere verdens mest kostnadseffektive og bærekraftige batterier, og dette partnerskapet er et viktig skritt i den retningen, sier Terje Andersen, CEO i Morrow Batteries.

Mer kostnadseffektivt og bærekraftig

I løpet av de siste ti årene har Haldor Topsøe utviklet batteriteknologien i litium-batterier. Selskapet har fokusert på den såkalte katoden, som er det dyreste elementet i en battericelle, og erstattet konflikt-mineralet kobolt med mangan. Denne verdensledende teknologien reduserer kostnaden med 20 prosent fra dagens nivå.

De såkalte LNMO (Litium, Nikkel, Mangan og Oksid)- batteriene har flere fortrinn, som blant annet raskere lading og lenger rekkevidde. I tillegg er energitettheten større slik at det er mulig å lagre mer energi i mindre batteripakker enn i dag.

- Vi ser frem til et partnerskap med Morrow Batteries. Vår langsiktige forskning og utvikling av battericeller uten kobolt gir et kostnadseffektivt og bærekraftig alternativ til dagens teknologi, som vil bidra til elektrifiseringen av samfunnet, sier Kim Grøn Knudsen, Chief Strategy & Innovation Officer, i Haldor Topsøe.

En del av Morrows industrialiseringssenter

Før jul besluttet Morrow Batteries at den planlagte giga-batterifabrikken skal legges utenfor Arendal. For å nå målet om å produsere verdens mest bærekraftige batterier planlegger selskapet å etablere et forskningssenter i tilknytning til fabrikken.

- Pilotanlegget som vi planlegger sammen med Haldor Topsøe vil være den første av sitt slag i Norge med denne teknologien. Det vil også være en del av «Morrow Industrialization Centre». Dette er i tråd med vårt langsiktige mål om å utvikle «The Battery Coast», en bærekraftig batterikjede basert på den eksisterende prosessindustrien i Sør-Norge, sier Andersen.