Det sier byråsjefen og forfatteren Petter Gulli om viktigheten av håp og handlekraft i dagens turbulente klimadebatt.
I denne podkastepisoden har vi med oss klimaoptimisten Petter Gulli og vår egen konserndirektør Kristin A. Dale. Da FNs klimapanel ga verden 12 år på å nå 2-gradersmålet sa Gulli opp reklamejobben og startet byrået 12YEARS for å hjelpe virksomheter med å finne en troverdig stemme i det grønne skiftet.
Kristin A. Dale er leder for Mennesker og kommunikasjon i Agder Energi og er opptatt av å formidle bærekraftsarbeid på en forståelig og konkret måte. Sammen diskuterer vi hvordan virksomheter og næringslivet kan bidra med motiverende klimakommunikasjon.
Hør hele samtalen i vår podkast, som også er også tilgjengelig i alle vanlige podkastplattformer, som Spotify, Apple Podcaster og Acast:
Løsningsorientert klimakommunikasjon og samfunnsansvar
Et økt fokus på utslippskutt og grønne løsninger i alle sektorer er nødvendig for å møte de nye forpliktelsene etter klimatoppmøtet i Glasgow (COP26). Samtidig understreker Gulli, som en av initiativtakerne bak Grønnvaskingsplakaten, at virksomheter må være forsiktige med bruken av begreper som «grønn» og «bærekraftig» i sin markedsføring.
- Det jeg er mest opptatt av er at selskaper ikke skal gå rundt og si at de er bærekraftige, for jeg tror ikke det finnes et eneste bærekraftig selskap i verden. Det å formidle at man følger bærekraftsmålene er fint, men når det gjelder å få med seg folk og ansatte er det bedre å snakke om de konkrete tingene som ligger bak målene, hva man skal oppnå og hvilke løsninger man skal skape, forklarer han.
Kristin A. Dale forteller at Agder Energi begynte å kommunisere rundt begrepet samfunnsansvar i 2010, og at konsernet tidlig engasjerte seg iblant annet UN Global Compact og Skift for å bidra til å finne klimaløsninger. Hun legger likevel til at det, når man først skal snakke om bærekraft, bør dreie seg om mer enn bare klima.
- Når vi leverer energi basert på vannkraft, som i Norge er den energien forbundet med lavest utslipp, så må vi både være bevisst på å redusere utslippene i verdikjeden og på hvordan vi bruker naturressurser. I tillegg til naturkrisen er det også viktig å ha fokus på det sosiale, som at vi skal ha anstendige arbeidsforhold og tilrettelegge for større grad av mangfold, forteller Dale.