Fornybarstudenter på Evenstad | Agder Energi

Fornybarstudenter på Evenstad

29 fornybarstudenter fra Universitetet i Agder besøkte nylig Evenstad kraftverk i Froland kommune og Kraftsenteret i Kristiansand.

I kontrollrommet i den gamle delen av stasjonen forklarer Sverre Eikeland, seksjonsleder vannkraftproduksjon hvordan aggregatene ble startet og stoppet "før i tida".

- Da vi åpnet for påmelding til ekskursjonen tok det ikke lang tid før ventelista var lang. Kjempegøy! Det er viktig for oss studenter å knytte kontakter med næringslivet og fremtidige, potensielle arbeidsgivere, sier student Christl Ellingsen, bedriftsansvarlig i Linjeforeningen for fornybar energi (LiFE).

Linjeforeningen arrangerer bedriftspresentasjoner og ekskursjoner flere ganger i året.

- Vi har etablert et godt og nært samarbeid med LiFe og sammen har vi planlagt høstens ekskursjon. Denne gang ble det et besøk på Evenstad kraftstasjon i Froland etterfulgt av en tur til Kraftsenteret i Kristiansand, forteller HR-rådgiver Kirsti Lie i Agder Energi.

Gammel og enda eldre
På Evenstad ble studentene delt i to grupper, og energioperatør Vidar Ljøstad og seksjonsleder vannkraftproduksjon Sverre Eikeland tok med seg en gruppe hver.  Studentene ble tatt med på kryss og tvers i kraftstasjonen, og fikk se både gammel og ny teknologi i skjønn forening. På Evenstad er deler av kraftstasjonen fra 1938 mens den "nye" delen av stasjonen ble bygd i 1984. Til sammen er fire aggregater i drift i stasjonen som produserer omtrent 119 GWh i året.

 

Det var en oppmerksom studentgruppe som fulgte godt med under omvisningen.

- Å stille opp for fornybarstudentene på denne måten synes jeg er moro. Det er viktig å gi dem et bilde av hvordan hverdagen er for oss som jobber med vannkraftproduksjon, sier Sverre.

En ingeniørs hverdag
Studentene besøkte også Agder Energis hovedkontor i Kristiansand. Der fikk de en omvisning på Nettsentralen og fikk møte noen av ingeniørene som jobber der.Litt faglig input var det også satt av tid til, og studentene fikk møte seniorrådgiver Samfunnskontakt Lars Erik Omland høre noen tanker om hvordan fremtida kanskje kommer til å se ut. Lars Erik holdt et foredrag som han hadde kalt "Fra geniet Tesla til batteriet Tesla".

- Jeg synes det er spennende å utfordre studentene litt. Få dem til å tenke utenfor den tradisjonelle boksen, sier Lars Erik.

Studentene var fornøyde med opplegget og hadde fått nytt fornybart påfyll da de satte kursen  østover på ettermiddagen.

- For oss som er midt inne i studiene er det utrolig spennende å få se litt av virkeligheten. Å jobbe med noe så fornybart som produksjon av vannkraft er noe flere av oss drømmer om, forteller Christl.

I hjertet av kraftstasjonen.