Et innblikk i fremtiden driftssentral | Agder Energi

Et innblikk i fremtidens driftssentral

Under et besøk hos det spanske energiselskapet Acciona i begynnelsen av mai fikk konsernsjef Tom Nysted og resten av følget se noe av det energibransjen har i vente.

Fra kontrollrommet.

- Måten de håndterer produksjonen på er absolutt noe vi må se nærmere på, forteller Nysted etter en omvisning inne på Accionas kontrollsenter.

 

Det spanske vertskapet viste og forklarte hvordan de, ved hjelp av big data og algoritmer, styrer og overvåker hele sin globale produksjon.  

 

Følget fra Agder Energi; Unni Farestveit, Edvard Lauen, Tom Nysted, Jan Pedersen og Frank Håland fulgte godt med når Acciona delte sine tanker om fremtiden og digitalisering.

 

En digital spydspiss

Fra kontrollsenteret i den nordspanske byen Pamplona opererer Acciona rundt 7 000 vindturbiner, 80 vannkraftverk, 17 solcelleanlegg og 150 høyspente transformatorstasjoner – i sanntid. Anleggene ligger i 20 land på fem kontinenter.

- Det var imponerende å se hvordan produksjonen, som er desentralisert over så store avstander, kan styres og overvåkes i sanntid, forteller Nysted.

 

Fra galleriet fikk følget fra Agder Energi se hvordan Acciona styrer, overvåker og analyserer sin globale produksjon.

 

Med digitale verktøy og sensorer kan selskapet analysere hver enkelt vindturbin (eller kraftverk) for å optimalisere produksjonen. Sensor-dataene har også gjort det mulig for Acciona å forlenge levetiden til vindturbinene med mangfoldige år.

 

Løser over halvparten av avvikene

I tillegg til å overvåke og styre produksjonen løser operatørene på sentralen over halvparten av avvikene som oppstår. Selv om selskapet fortsatt har mannskap ute på anleggene for å kontrollere eller gjøre manuelle justeringer, skjer det meste fra Pamplona.

 

Det ble også anledning til å besøke fabrikken, der Acciona monterer vindturbiner som de har utviklet selv.

 

 Kontrollsenteret har også effektivisert måten de håndterer innkommende telefonsamtaler på. Fra å ha én million telefonhenvendelser i året har de redusert antall henvendelser med 80 prosent ved at ute-mannskapene bruker nettbrett og har kontakt direkte med systemene.

 

  • - Acciona har kommet lenger enn oss når det gjelder digitalisering, i tillegg er hastigheten høyere. Det er liten tvil om at sanntidsovervåkning med big data og algoritmer er en del av fremtiden, og det var interessant å se det i praksis, oppsummerer Nysted.

 

 

Acciona Energy har sitt hovedkontor i den spanske byen Pamplona. Herfra styrer de hele sin globale produksjon innen sol, vind, vannkraft og bio på til sammen 21 TWh.