Bygger kraftstasjoner | Agder Energi

Bygger kraftstasjoner

Dani Lian (27) begynte som lærling i Agder Energi for ti år siden. I dag moderniserer han og bygger nye kraftstasjoner for konsernet.

Dani Lian, trainee i Agder Energi Vannkraft er godt fornøyd med ansvar og arbeidsoppgavene han får i sitt nye engasjement. Her sammen med prosjektleder for revisjonen av Hunsfoss Vest, Inge Lines.

Dani sier han er nysgjerrig og utålmodig av natur. Han vil lære mer og trenger å bryne seg på nye utfordringer. Lederne i Agder Energi har vært flinke til å legge forholdene til rette for dette synes han.

Verdifull erfaring

- Som fagarbeider har jeg fått ansvar for stadig større oppgaver innenfor drift og vedlikehold. Det har gitt meg verdifull erfaring. Men jeg har hele tiden hatt en drøm om å være med og gjennomføre større prosjekt fra a til å. Det krever mer formell og praktisk kompetanse. Nå har arbeidsgiver gitt meg en gyllen mulighet til å skaffe meg det gjennom traineeordningen, sier Dani.

Stort ansvar

Siden i høst har Dani hatt ansvar for daglig koordinering av alle aktiviteter i ombyggingen av den 50 år gamle kraftstasjonen Hunsfoss Vest i Vennesla kommune i Vest-Agder. Prosjektet er omfattende og innebærer blant annet revisjon av turbin og generator, utskifting av apparat- og kontrollanlegg og nytt løpehjul. Prosjektleder Inge Lines er godt fornøyd med den unge traineen sin innsats.

- Vi står foran et generasjonsskifte i bransjen, hvor nøkkelpersoner er i ferd med å gå av med pensjon. Da er det viktig at de yngre får anledning til å prøve seg slik at vi sikrer oss overføring av viktig kompetanse, sier Inge.

Ny kraftstasjon

Etter oppgraderingen vil kraftstasjonen produsere rundt 45 GWh fornybar energi, som tilsvarer årlig strømforbruk for 2 300 eneboliger. Når dette prosjektet er ferdigstilt er planen at Dani skal bidra i et nytt spennende prosjekt; byggingen av Iveland 2. En ny kraftstasjon bygges inne i fjellet i Iveland kommune i Aust-Agder. Planen er at prosjektet skal stå ferdig i 2016. Utvidelsen vil øke den totale produksjonen ved Iveland med 150 GWh, tilsvarende forbruket til 7 500 eneboliger.

- Dette er nok et eksempel på et prosjekt hvor jeg vil bygge kompetanse og få erfaring som ikke vokser på trær. Jeg er heldig som får ta del av dette arbeidet i løpet av min arbeidskarriere. For nye kraftstasjoner, det bygges ikke hver dag, avslutter han.

Dani var blant de første lærlingene Agder Energi Vannkraft tok inn for ti år siden. Etter at han fikk fagbrev som industrimekaniker, jobbet han en periode i selskapet før turen gikk videre til Kristiansand Fagskole. Da fikk han permisjon fra Agder Energi for å ta videreutdannelse. Siden har han jobbet som fagarbeider med drifts- og vedlikeholdsoppgaver i konsernets kraftstasjoner, før han høsten 2013 ble ansatt som trainee.

av Yvonne Ødegård
rådgiver kommunikasjon