Brokks NSS åpnes | Agder Energi

Brokke Nord Sør, Skarg kraftverk

Fredag 10. oktober foretok olje- og energiminister Tord Lien den offisielle åpningen av Brokke Nord og Sør, Skarg kraftverk. Han er positiv til videre utbygging av vannkraftprosjekter.

Gir tommel opp for norsk kraftforsyning. Fra venstre Tarald Myrum, Bjørgulv S. Lund, Tord Lien, Jon Rolf Næss, Reidar O. mork og Bjørn Robstad.

- Mer vannkraft betyr mer produksjon av utslippsfri, fornybar kraft. Det er bra for forsyningssikkerheten, bra for verdiskapingen, bra for klimaet, Norge og Europa, sa Tord Lien før han kuttet båndet og erklærte prosjektet som åpnet.

 

Første av flere prosjekter

Brokke-prosjektet er et av de største ferdigstilte vannkraftprosjektene i nyere tid. Gjester fra fjern og nær hadde tatt turen opp til øvre del av Setesdal denne høstdagen. Olje- og energiministeren fikk sett flere av de andre pågående kraftprosjektene på Agder fra luften, da han ankom Brokke i helikopter sammen med konsernsjef Tom Nysted.

 -  For en olje- og energiminister er det selvfølgelig ingenting som slår det å åpne et kraftverk, jeg er veldig glad for å være her, sa Lien.

 

- Vannkraft er ryggraden i norsk kraftpolitikk.

Turistattraksjon

Dam Sarvsfossen ligger nær riksvei 9 like ved sentrum i Bykle. Det gjør det enkelt for interesserte å stoppe for å se på konstruksjonen. Det er også laget en bilvei over demningen, slik at man kan ta den imponerende dammen i nærmere øyesyn.

Skarg kraftverk er bygd ved Botsvatn, sør for kommunesenteret. Kraftverket er bygget i naturstein fra Telemark, og er et flott bygg. Ordfører i Bykle Jan Rolf Næss fikk oppdraget med å åpne kraftstasjonen.

 – Denne utbyggingen har vært etterlengtet. Vi ønsker å vise frem Norge som en vannkraftnasjon, sa ordføreren.

 

En gledens dag

Prosjektledere, deltagere, ordførere og fylkesordfører deltok på åpningsseremonien. Det har tatt sin tid fra prosjektet ble planlagt og konsesjonssøknaden ble sendt i 1986, til i dag hvor kraftprosjektet er ferdigstilt. Kraftverksdirektør i Otra Kraft DA, Reidar Mork, har fulgt og ledet kraftutbyggingen i Setesdal gjennom 30 år.

– Jeg er en tålmodig mann, men det er en glede å se at vi endelig har kommet i mål, sa Mork.

 

 

Se film fra anlegget her. Foto Anders Martinsen