Bit for bit på Iveland | Agder Energi

Bit for bit på Iveland 2

God planlegging og solid kvalitetssikring underveis gjør at sammenstillingen av sentrale elementer på Iveland 2 kraftverk følger prosjektplanen. Her er bilder fra arbeidet.

Langveisfra. Transformatoren er produsert i Slovenia og veide 68 tonn ved levering. Her løftes trafo ned på skinner før den skyves på plass i eget bygg.

                       

Mange aktører. – Det er mange aktører i aktivitet både ute og inne.  Alle er viktige for at prosjektet skal holde framdriften, og det er om å gjøre å koordinere arbeidet slik at alle kan gjøre sin jobb uten å gå i veien for hverandre, sier Vidar Jakobsen, byggeleder elektro/mekanisk. Her til høyre sammen med  Arnstein Hobbesland (t.v.) og Katrine Smith.

 Tunge greier. Statoren veier 100 tonn og utgjør det nest tyngste løftet i prosjektet. På gulvet i  forgrunnen ligger ledeskovlene. I bakgrunnen til høyre står rotor-nav. Rotor med poler veier 150 tonn og blir dermed det tyngste løftet.

 

 

Kraftkar. Løpehjulet tres ned gjennom stator for å plasseres tre etasjer lenger ned.

 

 

 

Regulerer. Toppen av løpehjulet med ledeskovlene som brukes til å regulere vannmengden inn i turbinen. Montøren nederst til venstre gir inntrykk av dimensjonene.

 

 

På bunnen. Løpehjulet består av blankpolert rustfritt stål - nesten gullskimrende i kunstig belysning. Denne nederste delen av turbinen er produsert i India og skal snart temme de voldsomme kreftene i Otra. Fra venstre Dani Lian og Inge Lines.